Mystiske guldspiraler fundet i Boeslunde

For Press release in English look here

Guldspiralerne fra Boeslunde er cirka tre centimeter lange. De er fremstillet af 0,1 millimeter tyk guldtråd og vejer cirka 0,1 gram hver. Foto: Morten Petersen, Museum Vestsjælland.

For to år siden fandt amatørarkæologerne Christian Albertsen og Hans Henrik Hansen fire armringe, såkaldte edsringe af guld, og derfor valgte Museum Vestsjælland at grave på fundstedet for at se, om der var mere i jorden. Ved udgravningen blev der fundet nogle små spiraler, hvoraf Christian Albertsen fik den ene. Denne spiral blev taget med til en guldsmed, der kunne fastslå, at den mystiske genstand var af guld. På baggrund heraf besluttede Museum Vestsjælland at gennemføre endnu en udgravning på stedet og denne gang i samarbejde med Nationalmuseet, for at få så mange øjne som muligt på dette spektakulære fund.
Ved udgravningen blev der fundet op i mod 2000 guldspiraler på op til tre centimeters længde og fragmenter af guldspiraler. De er fremstillet af meget tynd, flad guldtråd og daterer sig til bronzealderen i tidsrummet 900 – 700 f.Kr.,

De cirka 2000 guldspiraler fra Boeslunde i al deres pragt. Foto: Morten Petersen, Museum Vestsjælland.

Guldspiralerne blev udgravet inden for et område på nogle få kvadratmeter. De lå fordelt i to koncentrationer. I den ene lå de på række eller i små bundter af tre eller fire stykker sammen. I den anden, som er særlig interessant, lå spiralerne samlet i en bunke. Ved udgravning af guldspiralerne fandtes nedenunder nogle sorte flager, som lignede beg, der har været en del af et træskrin, hvori spiralerne har ligget. De sorte flager har nu været en tur på Nationalmuseet, hvor man har fundet ud af, at der er tale om birketræsbeg, hvor der er tydelige aftryk af træskrinets overflade på den ene side og aftryk af skind på den anden. Meget tyder på, at begen har været brugt til at holde en skindforing fast på indersiden af et træskrin med barklåg. En form for klædekiste eller hatteæske til en fin guldprydet dragt eller hovedbeklædning.

Mange af guldspiralerne lå i en bunke omgivet af flager af birketræsbeg, hvoraf en stor, gråsort flage ses øverst til venstre i billedet. Begen fungerede som et klæbemiddel, som holdt pelsforet fast i en ”hatteæske” af træ. Foto: Flemming Kaul, Nationalmuseet

Flager af birtketræsbeg fundet under guldspiralerne. Foto: Flemming Kaul, Nationalmuseet

På Museum Vestsjælland og Nationalmuseet er vi overbeviste om, at der stadig gemmer sig guld ved Boeslunde. Derfor fortsætter Museum Vestsjælland eftersøgningen sammen med egnens amatørarkæologer.

 

Åbent Hus

Museum Vestsjælland inviterer til at se de fundne guldspiraler ved et arrangement onsdag den 15. juli kl. 13-15 på Skælskør Bymuseum. Benyt lejligheden til at se de flotte genstande og hør museumsinspektør Kirsten Christensen fortælle om fundet.

Publiceret d. 8. juli 2015

Kontakt arkæologerne på

Tlf. 25 52 83 83 eller

E-mail. plan(a)vestmuseum.dk

Er du interesseret i at se, hvor der findes fortidsminder i dit område så besøg
Fund & Fortidsminder.

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk