Odsherreds Museum

På tur i Solens land – udstilling og landskab

Udstillingen Solens land fortæller den fascinerende historie om Solvognen og de mystiske guldspiraler. I haven udstilles kanonen fra artilleriskibet Niels Juel. Besøg også Hjertehuset - et sommerhus fra 1940'erne

Turbeskrivelse:

Udstillingen Solens Land fortæller historien om Solvognen og bronzealderen.

Første gang, der blev pløjet i Trundholm Mose i Odsherred, dukkede Solvognen op af plovfurerne. Det var den lokale Frederik Villumsen, som troede, at han bare havde fundet noget gammelt legetøj, som han gav sin søn at lege med.

Solvognen anskueliggør forestillingen om, at solen på sin evige rejse blev trukket over himlen af en guddommelig hest og det menes, at både hest og solbilledet er sat på hjul for at gengive netop solens bevægelse over himlen. I dag står Solvognen som et ikon for Europas forhistorie og bronzealderens religion.

Nationalmuseet udstiller den ægte Solvogn. På Annebjerggård ses en kopi og her fås også hele historien om både Solvognen og bronzealder menneskets levevis og verdenssyn.

Fra bronzealderen stammer ligeledes de udstillede guldspiraler. På en mark i Boeslunde indenfor et område på 2 x 3 meter fandt man omkring 2100 små guldspiraler med en vægt på ca. 640 gram. Der er flere bud på den oprindelige anvendelse, bl.a., at de har været brugt som pynt på klædedragten

Pris for grupper op til 20 personer:
Varighed: Omvisningen tager ca. 1 time

Hverdage:                                 600 kr.
Weekender:                              900 kr.
Entré: herudover almindelig entré, gruppepris 40 kr. pr. person.

Pris for grupper op til 40 personer:
Omvisningen tager ca. 75 minutter. Jeres guide giver en fælles introduktion og 2 på hinanden følgende omvisninger a 30 minutter. Der er fri adgang til se særudstilling, sommerhuset og haven for den halvdel af gruppen, der ikke er i gang med omvisning.
Hverdage:                                    900 kr.
Weekender:                              1.200 kr.
Entré: herudover almindelig entré, gruppepris 40 kr. pr. person.

Tillæg: Særåbning for jeres gruppe udenfor åbningstid

Hverdage: 200 kr./time
Weekend: 300 kr./time

Der er både mulighed for at bestille omvisningen udenfor åbningstid og/eller at få museet for jer selv uden/før eller efter omvisning.

Praktiske informationer:
Forplejning: Kaffe, øl, vand, is og chokolade kan købes i butikken. Mulighed for at købe frokost på Hempels Glasmuseum lige i nærheden.
Tilgængelighed: Handicapvenlig og god adgang for kørestole overalt, også handicaptoilet.

Kan med fordel kombineres med:
a) Annebjerggård, som danner rammen for Odsherreds Museum ligger i naturskønne omgivelser, ved fjord og skov. Et oplagt udgangspunkt for en naturoplevelse. Vi hjælper gerne med at foreslå en rute. Sæt også tid af til at besøge museets andre attraktioner så som den beundringsværdige have, hvor der findes mere end 200 plantearter, hvoraf størstedelen er lægeurter. Haven rummer også en udstilling om tyskernes forsøg på at overtage den danske flåde 29. August. 1943 og ”Slaget på Isefjorden”. En kanon fra artilleriskibet Niels Juel peger direkte mod åstedet for slagets kulmination.

b) Museum Vestsjælland driver også Malergården og Odsherreds Kunstmuseum, som begge ligger en kort køretur fra Odsherreds Museum. På Malergården kan der arrangeres frokost samt kaffe og kage.

Turbeskrivelse til print