Lyt til udsendelsen om Holbæk Havns historie

Madammen og Fjordfiskerne - Holbæk Havns Historie del 4 

Marie Olsen var en driftig kvinde som forlod et godt job som lærer, for at tage ud og fiske med sin store kærlighed Niels - og endte med at styre fiskehandelen imellem fjorden og resten af verden. Hør om fjordfiskeriet og måske en af Danmarks første kvindelige iværksættere i fjerde afsnit af Holbæk Havns Historie. 

Marie underviste på Vallekilde Højskole da hun mødte og forelskede sig i fiskeren Niels Olsen. Han kom fra en kendt fiskerfamilie fra Tuse Næs. 

Som nygift forlod hun ganske overraskende sin lærergerning,“ fortæller forfatteren Søren Wolstrup. “Hun ville ud og fiske på fjorden med sin Niels,”

Lærergerningen var et godt job for en kvinde i 1890’erne, så det var bestemt ikke normalt at skifte til det knap så prestigefyldte fiskeri. Men hun nøjedes ikke med at gå til hånde.

Marie startede en fiskehandel som organiserede alle fjordens fiskere. Forretningen gik godt og hun var vellidt blandt fjordfiskerne. 

      

Billede: Holbæk Stadsarkiv Marie Olsen og B5462 Marie Olsen foran sin forretning på Holbæk Havn. 

En tragisk skæbne
Da den unge Marie der gik ind i fiskeriet med den mand hun elskede, havde nok ikke forventet at lykken skulle blive kort. 

I løbet af nogle ganske få år, der stikker Niels sig på en rusten ålekrog i den ene finger. Og får så blodforgiftning.”  Forklarer Nis Olsen, en af Maries slægtninge. “Og det dør han af. Det kunne man simpelthen ikke kurere dengang.

Marie giftede sig aldrig igen. Og da hun og Niels ikke havde nået at få børn, har hun kun fjernere efterkommere i dag. 

Marie kastede sig efter sin mands død ind i arbejdet med forretningen hun kaldte: Niels Olsens Enke. Her ledte hun dygtigt handlen til sin død d. 1. oktober 1923. 

Podcastserien 
Podcastserien Holbæk Havn er tilrettelagt af historikeren Sarah Sander Laugesen. Serien er kommet til verden med støtte fra Holbæk Kommune. 

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk