Lyt til udsendelsen om Holbæk Havns historie

Et værfts historie - Holbæk Havns historie del 3 

Fra midten af 1800tallet og til starten af 2000erne blev der bygget og repareret skibe på Holbæk Havn. For mange var det på havnen at der blev tjent til det daglige brød ved hårdt fysisk arbejde - og det var der de lavede narrestreger med hinanden. Hør historien i del 3 af Holbæk Havns historie: Og der blev bygget skibe

En hård og sjov arbejdsplads
Der har været værft på Holbæk Havn af mange omgange: Både under Hans Peter Mortensen i  1800tallet og under Anton Nielsen, som startede det nyeste værft i 1930’erne, som forfatteren Søren Wolstrup forklarer i programmet. 

Steffen Frank Jørgensen arbejde senere på værftet under Antons to sønner Carlo og Erling Nielsen.

Man skulle ikke være alt for følsom, vil jeg sige, når man var ansat der. Fordi så kunne man ikke være der,” forklarer Steffen Frank Jørgensen smilende, om tonen på værftet: “Man skulle kunne give igen på den rigtige måde. Der var ingen kære mor.

Det gav sig udslag i drengestreger skibstømrerne imellem. Men så længe de passede deres arbejde, fik de respekt fra værftsførerne - Ellers var det ud af vagten.

Genopfinde det gamle håndværk. 
På Havnen i en lagerhal ligger Galeasen Anna Møller. Skibstømrer Morten Møller Nielsen og hans hold fra Nationalmuseet arbejder sig igennem en restaurering af skibet. 

Nu restaurerer vi Anna Møller for at bevare den platform det er at kunne deltage i fortiden,” forklarer Morten Møller Nielsen om projektet. 

Træskibe er, som museumsgenstande, meget specielle, fordi de skal bruges. Ellers forfalder de meget hurtigt. 

Træskibet kræver en skibstømrer. Skibstømreren kræver et træskib. Men træskibet kræver også en sømand der bruger træskibet, så man vedligeholder det. Fordi træskibe vedligeholdes ved at blive brugt. Så der er den her meget fine treenighed,” siger Morten Møller Nielsen.

Kærlighed til træskibe
I dag er Holbæk Havn fyldt med med gamle træskibe, som dem der blev bygget på værfterne. De bliver kærligt behandlet af Træskibslauget, som har skibe i den gamle havn, af Lodslauget, som sejler den gamle lodsbåd og Beddingerne som samler hele havnen og gør det muligt at tage skibe på land til reparationer.

Altså jeg kalder mig tit træskibspusher,” griner Merete Ettrup som er forretningsfører i 

 Træskibs Sammenslutningen. “Det gælder om at give folk det første fix, og det skal være en god oplevelse, ikke? Når de har været derude og prøve, så skal de nok finde derud igen.” 

Podcastserien

Podcastserien Holbæk Havn er tilrettelagt af historikeren Sarah Sander Laugesen, som hver torsdag i november tager dig med på en tidsrejse i Holbæk Havns historie. Serien er kommet til verden med støtte fra Holbæk Kommune.

Billede: Holbæk Stadsarkiv B22150

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk