Smag på middelalderen

Middelalderens kokke og kogekoner var gavmilde med smagstilsætninger i maden. Lokale og oversøiske krydderier blandet op med honning og øl var alment udbredt.
Lokale råvarer som fersk kød, fjerkræ og fisk blev kogt eller stegt med lokale grønsager og frugt. I ydersæsonerne, hvor det var mere vanskeligt at få adgang til frisk kød og grønt, spiste man kød og fisk, der var saltet og røget. Og masser af brød, grød og kål.

Kartofler, ris og spaghetti kendte man ikke i middelalderen. Ej heller tomat, kaffe og the.
Det er derfor ikke muligt at få pomfritter og tomatketchup som tilbehør eller en kop kaffe efter maden på festivalpladsen. Fortvivl ikke. Her er så meget andet, der frister.

Prøv for eksempel menuen i Sulefadet, som er festivalens egen bod, bemandet og organiseret af festivalfrivillige. De sælger ”Plovmandens grillmenu”, bestående af en super øl-marineret nakkefilet med tilhørende salat og hjemmebagt brød.
Prøv også ”Plovmandens pølsemenu” Dette er en lækker grillpølse med brød, salat og en meget fin hjemmerørt sennep. Yderligere er der mulighed for ”Plovmandens gryde”, som bliver en gryde-/simreret med tilbehør. Indholdet i denne ret er ikke fast endnu. Alt sælges til rimelige priser.
Sulefadets bod ligger på græsplænen ved Torvet.
Spejderne 3. Valdemar Sejrs bod tilbyder gnaveben, middelaldersalat og brødpublikum i dagtimerne og i aftentimerne kan publikum købe helstegt pattegris, middelaldersalat og brød.  
Fra Soroptimisternes bod Bengerds Fryd sælges kødtærte, salat, fastekager og rabarber- og hyldeblomst saft. Dertil nogle spændende kryddersnapse og non food produkter.
Har man lyst til en middelalderinspireret madpakke, så besøg Jespers madpakkebod. Han laver madpakker med hjemmelavet okse og svinepølse, hjemmelavet sennep og hjemmebagt skonroggen. Der er også et stykke tærte med tilhørende salat i pakken og en portion hirsegrød med sødt fyld. Råvarerne vil i meget vid udstrækning være lokale og økologiske.
Den søde tand, for sådan en havde man også i middelalderen, kan helt sikkert lokkes til at bide i en friskbagt pandekage fra Coetus Runas bod.

Alle steder spiser man til rimelige priser

Drikkevarer

Den gode mad fortjener et godt glas øl eller saft. På festivalpladsen ligger tre kroer, så man ikke skal gå så langt med tallerken og krus for at finde et bord og et sæde. De tre kroer: Klosterlundkroen, Kirkekroen og Ravnen på Torvet, byder på øl fra det lokale Dagmarbryggeri: Knuds Stout, Gylden og Byens Øl. Her sælges også mjød og frugtsafter af jordbær og hyldeblomst. Og selvfølgelig den specielle krydrede hvidvinsglögg Luthendrank.
Vi serverer drikkevarerne i keramikkrus for at give dig den helt rigtige middelalder-oplevelse. Der er en ret høj pant på krusene, der svarer til anskaffelsesprisen. Du må meget gerne tage kruset med hjem. Det kan tåle opvaskemaskine og egner sig lige fint til kolde som varme drikke – eller som blyantsholder, til krydderurter, eller hvad du synes.

Hvis du afleverer kruset, får du panten tilbage – hvis du vil. Du kan også takke nej til returpant; så går pengene direkte til festivalen.

Snacks

Rundt omkring i festivalpladsens handelsboder er der også mulighed for at stille den lille bitte sult med brændte mandler, små søde brød og andet forskelligt mundgodt. Og foruden boder med salg af forskelligartede mjød og bærvin er her er bod, der udelukkende sælger whisky, som munkene kunne have frembragt i middelalderen. 

Banketten

Ved hver festival har du mulighed for at deltage i vores vellykkede middelalderbanket.

Der er tale om en enestående oplevelse med flerretters menu og drikkevarer ad libitum.

Led forgæves...

...efter gaflen. Den findes ikke. Spis din mad med ske og dine fingre.

Led forgæves efter pommes frites og tomatketchup. Hverken kartoffel eller tomat har vi hørt om i 1250.

Led forgæves efter kaffe og the. Det ved vi slet ikke, hvad er...

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk