Holbæk Museum

Mod - en udstilling om Danmarks besættelse og modstandskampen 1939-1945

Under besættelsen blev fronterne trukket skarpt op. Man kunne dukke sig og vente på, at det gik over. Eller man kunne involvere sig i modstandskampen. Tusindvis af danske og engelske mænd og kvinder engagerede sig - på trods af faren for opdagelse eller nedskydning. Kampen blev ført med livet som indsats. Det har krævet et helt ekstraordinært mod. Udstillingen fortæller om de svære valg, den enkelte har stået over for.

International vinkel på Vestsjællands historie

Museum Vestsjælland har gennem længere tid samarbejdet med efterkommere af engelske piloter og har blandt andet administreret en Facebook-gruppe, hvor folk med interesse for Halifaxflyet BB378 - har deltaget i dialogen om besættelsestidens våbennedkastninger i Vestsjælland.

Det betyder også, at udstillingen på Holbæk Museum har en spændende, international vinkel. Det overordnede tema er samarbejdet mellem den danske modstandsbevægelse og den britiske organisation Special Operation Executive (SOE) og Royal Air Force (RAF).

SOE, som organiserede støtten til modstandskampen bl.a. i Frankrig, Holland, Danmark og Norge sendte Royal Air Force-fly afsted på både nedkastnings- og strategiske bombetogter. Risikoen for de unge allierede mænd, de deltog i togterne var ekstrem. Danmark blev overfløjet af tusindvis af allierede fly, mange af dem på vej mod bombetogter i Tyskland. Omkring 2000 allierede piloter styrtede ned i Danmark og kun 300 overlevede. Af disse blev 90 reddet og resten blev taget af tyskerne og sendt i krigsfangelejr. Lokale borgere i Vestsjælland modtog våben, deltog i sabotageaktioner og gemte mennesker på flugt. Netværket  var meget skrøbeligt og blev konstant udsat for stikkeri og optrævling fra Gestapos side. Medlemmerne risikerede både liv og førlighed for dem selv og deres familier ved at deltage i modstandsarbejdet.

Udstillingen er støttet af Holbæk Museumsforening og The Gerry Holdsworth Special Forces Trust.