Kalundborg Museum

"Levende fortidsminder"

Besøg Danmarks eneste "autentiske" Kulturbotaniske Have med samlet 37 forskellige arter af gamle læge-, krydder-, pryd-, køkken-, farve- og giftplanter.

Kalundborg er en middelalderby. Ruinerne af Vestborgen og Kalundborg Slot, Vor Frue kirke, ja, hele byplanen vidner herom.
I disse omgivelser og videre ud i landskabet findes endnu et middelalderligt element. Her vokser nemlig en række kulturplanter såsom lægeplanter, og gift-, farve-, pryd- og køkkenurter af middelalderlig oprindelse. I årenes løb er der fundet nær ved 50 forskellige kulturplanter med en dokumenteret middelalderlig anvendelse.
Dette gør Kalundborgs gamle bydel og omgivelser til et af landets mest interessante kulturbotaniske områder.

I museets kulturbotaniske have er samlet 37 forskellige arter af gamle læge-, krydder-, pryd-, køkken-, farve- og giftplanter.
Alle arterne er oprindelig indført til Danmark i middelalderen eller tidligere, og de vokser stadig vildt i eller omkring Højbyen i Kalundborg.

Museets seks skuebede er de første i Danmark, der alene rummer "munkeplanter" eller "fortidsminder", som er fundet på stedet.
Dette gør haven til den eneste autentiske kulturbotaniske have i Danmark.

I haven findes også den berømte keramikmodel over fæstningsbyen og købstaden Kalundborg omkring 1650. Modellen er fremstillet i 1951 af pastor Steen Andersen, som også har udført modellen af det middelalderlige København, som førhen kunne ses foran Københavns Bymuseum.

Spis den medbragte frokost ved havens borde, mens De nyder den enestående udsigt til kirken og fjorden og fornemmer Højbyens enorme voldanlæg fra Valdemar Atterdags tid.

Den kulturbotaniske have er skabt af Hans Guldager Christiansen og Birger Prehn i 1997.