29.1.2017  ·  Sorø Museum

De underjordiske

28. januar - 11. juni. De underjordiske er engle der ragede uklar med Vorherre og blev smidt ud af Paradis og straffen var ophold på jorden. De der faldt i åerne blev til åmænd, de der faldt i højene blev til trolde og de der faldt på gårdene blev til nisser og så fremdeles.

Stort som småt har en (u-)naturlig forklaring. De underjordiske og det overnaturlige var  en måde at forklare det uforklarlige i almindelige menneskers liv: Hvorfor er mit barn uartigt? Hvorfor er nogle handikappede? Hvorfor hæver mit brød ikke? Hvorfor er der bestemte jorde der ikke kan dyrkes? Hvordan kan jeg undgå onde drømme? Osv osv. I en hverdag hvor alle var dybt afhængig af husholdet og husholdets produktion, betød eksempelvis misvækst på marken eller manglende hæveevne i surdejen (til brødet) at alle i huset ville sulte. Hverken rig eller fattig kendte til bakterier, genetik, psykologi eller hjerneforskning, og derfor var noget farligt, noget ukendt en god måde at forklare det uforståelige. Ikke alle historier er onde eller ubehagelige, nogle underjordiske er gode og hvis man holder sig gode venner med de underjordiske kan det gå en godt.