31.7.2016  ·  Holbæk Museum

Historisk markering af dansk-vestindisk historie

Museum Vestsjælland er stolte af at kunne modtage en generøs gave fra befolkningen på de tidligere dansk-vestindiske øer, St. Croix, St. Thomas og St. Jan. Vi glæder os meget til at tage imod dem!

St. John Historical Society på Jomfruøerne har tilbudt Museums Vestsjælland ​​tre statuer af frihedskæmpere fra øerne som en gave i anledning af 100-året for Danmarks salg af øerne til USA. Det vil være første gang i historien, at monumenter, der skildrer danske borgere af afrikansk afstamning, vil blive del af en permanent udstilling i Danmark. Det er en stor ære for museet, der netop er i gang med at planlægge en ny fast udstilling på Holbæk Museum om Vestsjælland og Vestindien.

Også på Jomfruøerne planlægger man at markere jubilæet. Komitéen til bevaring af historien på St. Thomas & St. John (VIHPC), blev opmærksomme på, at ejerne af tre ikoniske bronzestatuer ønskede at bidrage. De tre statuer er kendt af alle på øerne. Den ene er statuen "Frihed", som står i offentlige parker i hele territoriet; de to andre er buster af John Gottliff, alias Buddhoe, og D. Hamilton Jackson, der er påudstillet på St. Croix.

Statuerne blev skabt af den kendte ghanesiske billedhugger Bright Bimpong på bestilling af Walter G. Brunner St. Croix, en kunstsamler og politisk konsulent til tidligere guvernør Roy L. Schneider. Efter Walters død blev hans personlige kopier af statuerne videregivet til hans søster og hendes mand, Carol og Ted Whittier.
Takket være en stor indsats fra Jeffery Nichols i Maine, og Matt Eckstein og David W. Knight Sr. fra ​​VIHPC, har Carol og Ted Whittier nu doneret statuerne til St. John Historical Society (SJHS) med den aftale, at Samfundet vil sørge for forsendelsen af statuerne til Danmark.

Inititativet er døbt "Freedom Project", og initiativtagerne er gået i gang med at fundraise til at kunne afskibe statuerne til Danmark. Statuerne vil så blive overdraget til Museum Vestsjælland. Karen Munk-Nielsen, daglig leder af Holbæk Museum, vil være den primære facilitator for "Freedom Project" i Danmark og kan kontaktes på kmn@vestmuseum.dk eller 59 43 23 53.

Museum Vestsjælland i Holbæk vil udstille busten af Buddhoe, mens Arbejdermuseet i København har accepteret busten af D. Hamilton Jackson til deres samling. Det er planen, at statuen "Frihed" skal udstilles på en fremtrædende placering i København. Muligvis kan nogle af statuerne også turnere til forskellige museer og uddannelsesinstitutioner i hele landet i løbet af 100-året.

Vi på Museum Vestsjælland glæder os meget til at fortælle om dette spændende kapitel af Danmarks historie.