21.6.2016  ·  Skælskør Bymuseum

Sommer På Skælskør Bymuseum

Skælskør Bymuseum slår døren op lørdag den 18. juni, og igen i år er der gratis adgang til udstillingerne. Oplev bl.a. særudstillingerne "Flittige hænder" og "Tintin i Skælskør".

Sommer på Skælskør Bymuseum

I stueetagen har ”Den gamle Købmandsforretning” fået nye legetøjsvarer, og der sælges som tidligere lokalhistoriske hæfter og bøger, samt håndlavede børster og lokale postkort. I trapperummet er Tintin flyttet ind, hvor der er historier fra tegneserieuniverset, introduktion til tegneren Hergé og en samling af Tintin-biler i originale æsker.

På første sal er køkkenet fra sidst i 1920’erne i Skælskør igen udstillet. I byen havde man indtil da ellers haft komfurer med ”åben ild”, men så blev gassen lagt ind, og det er apparater og køkkenredskaber fra den tid der vises. I ”salen” er der stadig en udstilling, som bl.a. fortæller om Skælskørs virksomheder, forlystelseslivet, og om museumsbygningens tidligere ejer Peder Reedtz, der solgte huset i 1588, samme år som den elleveårige Chr. IV kom på tronen. Sidst men ikke mindst, er der i de to sidste værelser, hvor der er en fantastisk udsigt over havneplads og inderhavn, en udstilling med Søfart og Fiskeri. Sammen med de maritime effekter er der fortællinger om havnebyens udvikling, ja, selv en historie om kannibalisme er der blevet plads til.

Særudstillingen Flittige hænder

I Bymuseets stueetage vises der tillige en udstilling med museumsgenstande fra dengang, det var en dyd at kunne sit håndarbejde. I montre og på vægge er der anbragt eksempler på håndgjort bondeskjorter, mamelukker med blonder, navneklude samt engelsk, fransk og venetiansk broderi.

I tiden før smid-ud-generationerne var det husmoderens pligt at sørge for udstyr til sine børn. Hun begyndte sammen med pigerne i huset - og sågar bedstemødrene - at sy voksen-skjorter til den nyfødte dreng. Var familien velhavende, kunne der ligge op til 30 skjorter i kisten, som sønnen fik med, når han flyttede hjemmefra og nedsatte sig som gårdmand. Én sådan skjorte kan opleves på Bymuseet, sammen med navne- og øveklude, som for det meste er elevarbejder fra skolens håndarbejdsundervisning, hvor man øvede sig i at sy forskellige bogstaver. Der vises ”klude” fra 1854 og til op i 1950erne. Forskellen på de forskellige broderityper vises, så man selv er i stand til at skelne de forskellige eksempler fra hinanden.

Også et stort korsstingsbroderi, der er udført lige efter 2. verdenskrig med billeder af begivenheder og med sentenser fra besættelsestiden, er anbragt i særudstillingen.

Keramik festival

I anledning af Karamikfestivalen i Skælskær d.13. juli finder museet også en række fine keramikgenstande frem, der bliver udstillet i vinduerne ud mod Algade. Keramik hører til blandt de ældste håndværk og har indgået i husholdingen til alle tider. Der er imidlertid sket en stor udvikling i forarbejdningen, glasuren og anvendelsen af keramik, hvilket keramikfestivalens forskellige udstillinger og kunstnere vil afspejle.

Vel mødt til en dejlig sommer på Skælskør Bymuseum.

Skælskør Bymuseum har åbent fra lørdag den 18. juni til den 3. september. Tirsdag til fredag fra 11 til 16, og lørdag fra 10 til 13 og søndag 14 til 16. Der er igen i år gratis adgang til byens museum.