15.6.2016  ·  Vestmuseum

Kulturministeren sætter spot på Kongens togt

Når Kongens togt lægger til i Korsør den 15. juli bliver det med Kulturminister Bertel Haarder i havnen. Kulturministeren står for den officielle åbning af den 16 dage lange festival, der sætter fokus på kulturhistorien og den del af Danmarkshistorien, hvor Danmark for alvor blev til.

Åbningen i Korsør byder på en lang række fantastiske aktiviteter, der hver på sin vis dykker ned i tiden omkring kongen Knud den Store, og hans mange betydningsfulde spadestik i tilblivelsen af Danmark.

Vi er rigtig glade for, at ministeren har lyst til at afsætte tid midt i ferien og være med til at sætte fokus på en vidensfestival som Kongens togt, siger formand for styregruppen bag Danmark bliver til, Lars Holten, som også er direktør for Sagnlandet Lejre. Festivalens tema og omdrejningspunkt, 1.000 års jubilæet for Kong Knuds erobring af England, giver lejlighed til at dykke ned i væsentlige nedslag i vores Danmarkshistorie. Det kan være med til at danne grobund for refleksion og undren over eget liv i relation til fortiden, nutiden og fællesskabet. Det er netop det, kulturhistorisk formidling kan, når det er bedst. Og at vores kulturminister vil tage en dag ud af kalenderen og kaste lidt stjernedrys over festivalens mange samarbejdspartnere, frivillige og besøgende, kan vi kun være glade for.

Der er meget fokus på kulturarven i disse dage. Ikke mindst med Kulturministeriets eget arbejde med en ny Danmarkskanon, der blandt andet har sat fokus på den immaterielle kultur, og hvad vi som danskere er rundet af.

Projektet Danmark bliver til tager jo netop afsæt i udviklingen af Danmark gennem tiden: Kongens togt, med temaet omkring Knud den Store, er et oplagt eksempel på, hvordan vores identitet er sammensat af tidens begivenheder, med inspiration og påvirkning langt udover landets grænser. Fortællingen om Knud den Store er jo også en historie om udveksling af kultur, ekspansion og import, som er meget aktuelle temaer i nutidens fortælling om identitet og kulturarv, siger festivalens projektleder Mari Schmidt.

En kulturaftale der giver mening og afkast

Kongens togt er blot en af mange aktiviteter i regi af det kulturregionale projekt Danmark bliver til, der er et led i Kulturaftalen for Midt- og Vestsjælland. Kulturministerens eget ministerium er derfor partner i projektet og bidrager økonomisk til realiseringen af de mange oplevelser. For Kulturregion Midt- og Vestsjælland er det derfor ekstra positivt, at kulturministeren vælger at komme med ud på location for at se, hvad kulturaftalerne faktisk bidrager med i områderne.

Formanden for kulturregionen og byrådsmedlem i Slagelse kommune Anders Nielsen, glæder sig til at vise festivalpladsen i sin hjemby Korsør frem, hvor resultaterne af de mange tværkommunale og tværfaglige samarbejder udfolder sig. Vores samarbejder på tværs giver mulighed for at sætte aftryk i et større format, hvor der både er plads til de store og små aktører. Der bliver pustet liv i den lokale stolthed og vist, at der findes kulturarv uden for landets store byer. Derfor opfordrer vi folk til at komme forbi festivalen og genopdage de fortællinger, der gemmer sig i deres egen baghave, siger han.

Festivalen og dens mange aktiviteter strækker sig over to uger og kan opleves i en række byer på Sjælland. I Korsør åbner festivalpladsen med aktiviteter for de besøgende kl. 11. Officiel åbning er kl. 13.30, efterfulgt af vikingeskibenes ankomst kl. 14. med Havhingsten i front. Aktiviteterne fortsætter til kl. 18. For nærmere program se www.kongenstogt.dk.

Om Kongens togt 2016:

Kongens togt arrangeres af Danmark bliver til, et projekt under Kulturregion Midt- og Vestsjælland. Her arbejder en bred vifte af museer og oplevelsesattraktioner sammen om en lang række aktiviteter. Projektet er muliggjort med støtte fra Kulturregionens otte kommuner, Kulturministeriet og Region Sjælland. Årets festival modtager også støtte fra Frederikssund Erhverv og Danmarks Borgcenter.

Danmark bliver til: www.danmarkblivertil.dk

Kongens togt: www.kongenstogt.dk

Billetter

Kan købes på www.kongenstogt.dk og www.visitlejre.dk

Pris - Der er gratis adgang til alle festivalpladser.

Deltagelse i aktiviteter og ombordstigning i skibene med armbånd:

Enkelt armbånd – en havn: 75 kr.

Familie armbånd (4 stk.) – en havn: 250 kr.

Enkelt armbånd – alle havne: 150 kr.

Familie armbånd (4 stk.)  – alle havne: 500 kr.

Sejlplan

For skibenes ankomst og afgangstider, se hjemmesiden.

15. juli – 16. juli - KORSØR

18. juli – 20. juli - VORDINGBORG