30.4.2015  ·  Kalundborg Museum

Overdragelse af Kalundborg Korsriddertapet

30. april 2015, kl. 14.30: Kalundborg Korsriddertapet (eller Korstogstapet) fortæller den spændende historie om Esbern Snare, bisp Absalon og kongerne Valdemar den Stores, Knud Valdemarsøns og Valdemar Sejrs korstog til egnen omkring Østersøen i 11- og 1200-tallet.

Kalundborg Korsriddertapet fortæller den spændende historie om Esbern Snare, bisp Absalon og kongerne Valdemar den Stores, Knud Valdemarsøns og Valdemar Sejrs korstog til egnen omkring Østersøen i 11- og 1200-tallet.

Udsnit af tapetet forestillende Julemødet i Odense 1187 samt Ingeborg og Peder Strangesens overdragelse af Kalundborg Kirke, forestillende Det Himmelske Jerusalem

Centralt i historien er slaget ved Rügen mod venderne i 1168 og slaget ved Lyndanisse i Estland i 1219, hvor Dannebrog faldt ned fra himlen.
Scener fra Esbern Snares grundlæggelse af Kalundborg, Vestborgen og Højbyen og hans datter Ingeborgs opførelse af den femtårnede kirke fremtræder naturligvis også.

Scenerne er fremstillet efter forlæg af kunstneren Claus Jørgensen Muldstrup, og er vævet af 12 medlemmer af foreningen Vævere i Vestsjælland.
Gobelinen er 7,2 meter lang og inddelt i 12 individuelt vævede billedscener. Vævere og tegner har arbejdet med liv og sjæl på at gennemføre tapetet, og alle ser med stor forventning frem til offentliggørelsen.

Kulturminister Marianne Jelved foretager torsdag den 30. april 2015, kl. 14.30 den officielle indvielse af tapetet, der er fremstillet med økonomisk støtte fra Nordea-fonden, Novo Nordisk Sponsorpulje og Etatsråd George Bestle og Hustrus Mindelegat.

På dagen overdrages tæppet som gave til Kalundborg Museum – en del af Museum Vestsjælland.