2.3.2018  ·  Skoletjenesten

Kulturbussen – vejen til åben skole

Takket være kommunale og kulturregionale midler og støtte fra Nordea-fonden kan Kulturbussen med base i Museum Vestsjælland også køre i 2018.

Kulturbussen gør det lettere at praktisere ”åben skole.” Det er nem og gratis transport til kunst- og kulturinstitutioner i Midt- og Vestsjælland. Museerne ordner alt det praktiske og tager sig af kontakten til busselskabet. Læreren bestiller bare det undervisningsforløb der ønskes på kulturbus.dk. Til de fleste undervisningsforløb hører en lærervejledning med elevopgaver, som gør det lettere at sætte museumsbesøget ind i en meningsfuld sammenhæng hjemme på skolen.

Elever fra 0.-10. klasse kan få glæde af Kulturbussen, der kører fra skoler i Sorø, Slagelse, Odsherred, Ringsted, Holbæk og Kalundborg kommune. Eleverne kan besøge et af Museum Vestsjællands 11 besøgssteder eller Sorø Kunstmuseum, Vikingeborgen Trelleborg, Brorfelde Observatorium, Andelslandsbyen Nyvang og Formidlingscenter Fugledegård. For at benytte sig af den gratis transport skal skolerne købe et undervisningsforløb tilrettelagt af en af de deltagende kulturinstitutioner.

Kulturlandskabet Midt- og Vestsjælland
Erfaringerne fra de sidste tre år med Kulturbussen har vist, at lærere gerne bruger Kulturbussen til at give deres elever kulturoplevelser udenfor hjemmekommunen. Således gik 91% af turene i skoleåret 2016/2017 til et museum udenfor skolens hjemmekommune. 5227 elever og lærere fik samme skoleår glæde af Kulturbussen. Vi forventer at omkring 5000 elever tager med Kulturbussen ud af skolen og ind i kulturen i 2018.

Kulturbussen er ikke kun nem og sikker transport for skolerne. Undervisningen starter allerede, når eleverne stiger ombord. Lydmontager i bussen fortæller om den vestsjællandske historie og det landskab, klassen kører igennem. Et museumsbesøg kan også kombineres med besøg i kulturlandskabet.  Museum Vestsjælland kan f.eks. være med til at planlægge en middelalderrute, som kan bruges i kombination med et af de tre middelalderforløb, museet tilbyder.