20.9.2017  ·  Odsherred Kulturhistoriske Museum

Hovsa!

Den 6. september var det 35 år siden, at Hovsa-missilet ved en fejl blev affyret. Resterne af missilet indgår i dag i Museum Vestsjællands samling - og udstilles netop nu på Annebjerggård.

Missillet fik øgenavnet Hovsa-missilet, fordi det på grund af en systemfejl i et styresystem, blev affyret under en øvelse på fregatten Peder Skram, hvor det ramte et sæson-forladt sommerhusområde ved Lumsås Sønderstrand i Odsherred.

Flådens flagskib »Peder Skram« var stævnet ud fra Aarhus for at teste Harpoon-missilsystemet. Or­logs­kaptajn Henning G. Olsen stod for testen og tastede en fiktiv affyringsordre for at se, om systemet virkede. Sikkerhedsnøglen, der skulle til for at affyre, lå i kommandørkaptajn Winthers pengeskab, så H.G. Olsen var helt tryg.

For ham var det en rutinesag. Han tastede det fiktive mål ind - kurs 1-2-3 og afstand 1-2-3 (tusind yards). Han trykkede på knappen, og så skete det: Missilet blev affyret direkte ind over Sjælland.

Missilet - fire meter langt, 530 kilo tungt, deraf 160 kilo sprængstof - pløjede ind i to fyrretræer i sommerhusområdet og detonerede. Fire sommerhuse blev lagt i ruiner, 130 beskadiget.

Kom forbi vores særudstilling og se stumperne af missillet og hør hele historien bag.