21.6.2017  ·  Vestmuseum

Du ved, du er fra Vestsjælland, når du går med 3.000 år gamle guldspiraler i ørerne

Museum Vestsjælland lancerer sit første museumskopismykke i form af øreringe med kopi af guldspiralerne fra Boeslunde. Fra den 20. juni kan du sikre dig disse eksklusive kopier af guldspiralerne i form af hånddesignet ørevedhæng, som kun er fremstillet i et meget begrænset oplag.

Øreringene kan købes på Kalundborg Museum, Odsherreds Museum og Odsherreds Kunstmuseum i Asnæs. De er fremstillet i sølv eller guld og sammen med smykket får man hele historien om fundet og arbejdet med at kopiere guldspiralerne til et nutidigt smykke.

Sikke et fund!
I 2015 dukkede et mærkværdigt fund op ved en undersøgelse på en mark i Boeslunde. Indenfor et område på 2 x 3 meter, fandt arkæologerne omkring 2100 små guldspiraler. Guldspiralerne er fremstillet af meget tynd, flad guldtråd og en hel guldspiral er ca. 2,5 cm lang og vejer 0,4 gram.

Guldspiralerne daterer sig til bronzealderen i tidsrummet 900 – 700 f.Kr. og udgør et helt enestående fund af en genstandstype, som aldrig er set tidligere i Danmark.

Guldspiralerne er et af de mest spektakulære fund i Vestsjælland i nyere tid. Både pga. mængden af guld og at det er fundet samlet, men især fordi arkæologerne stadig er ved at finde ud, af hvad spiralerne blev brugt til. Det mest sandsynlige er, at de ikke alene har haft et brugsformål eller pynteformål, men at de har haft en særlig ceremoniel betydning. Hvordan spiralerne har været placeret sammen og hvilket mønster, de har dannet, ved arkæologerne ikke. Måske har spiralerne siddet på en hat eller en anden beklædningsdel. Den pelsforede og æske-lignende struktur, de blev fundet i, antyder nemlig, at de godt kan have været syet på en art ceremoniel hovedbeklædning.

Læs mere om udgravningen her.

Virkelig gammel vin på nye flasker
Spiralerne er indleveret til Nationalmuseet som danefæ, men Museum Vestsjælland har fået en eksklusiv aftale om lov til at revitalisere spiralerne til en ny, nutidig og meget smuk anvendelse i form af ørevedhæng.

Fremstillingen af ørevedhængene er sket i samarbejde med guldsmed T & J Design i Næstved, ved Torben og Jonna Frisch.

Dette eksklusive smykke er hånddesignet og selve fremstillingsprocessen kan ses på vestmuseum.dk.