16.3.2017  ·  Vestmuseum

Museum Vestsjælland gemmer ikke ”negerdukker” af vejen

Museum Vestsjællands nye permanente udstilling ”Vestsjælland og Vestindien” har allerede før den åbner 2. april på Holbæk Museum skabt debat om, hvordan museerne skal formidle slaveri og racisme i deres udstillinger.

Vi museumsfolk er glade, når vores udstillinger skaber debat og udfordrer holdninger. Der har i flere dagblade været debatindlæg om de ”negerdukker”, som museet vælger at vise i en separat særudstilling fremfor i den faste udstilling. På de sociale medier har der ligeledes været kritik af de greb, museet benytter i udstillingen. Ord som formynderi, smagsdommeri og censur er brugt om udstillingen, der beskyldes for at gemme ”negerdukkerne” af vejen.

Det ligger museet meget fjernt at udøve censur og formynderi. Vi gemmer ikke noget væk. Tværtimod trækker vi tingene frem i lyset, og får folk til at tænke. Særudstillingen viser genstande, der kan virke kontroversielle og er et udtryk for et andet menneskesyn end det, der råder i dag. Ved at inddrage dem som et særligt tema, gemmer vi dem ikke væk, men sætter netop direkte fokus på det ureflekterede racesyn, der gjorde slavesystemet muligt. Netop på den måde formidler vi bedst begreber som slaveri og racisme. Netop på den måde inviterer vi folk til at reflektere over historien, men uden at vi på forhånd fortæller nogen, hvad de skal mene.

Med en afgrænset og fokuseret særudstilling, kan vi bedre inddrage museumsgæsterne, skabe refleksion og få deres besyv med i udstillingen. De kan kommentere på hinandens opslag direkte i udstillingen, som var det en Facebook væg. I rummet ses bl.a. en sparebøsse kaldet ”Jolly Nigger Bank” og dukker som i museets protokol er betegnet ”negerdukker”. De betegnelser tager vi ikke stilling til som museum, men vi spørger gæsterne, om de synes, man må kalde en afrikaner for 'neger', om vores kolonitid skal undskyldes og om slaveri findes i vore dage. Særudstillingen indeholder således meget andet end mørke dukker, og det er meningen, at gæsterne reflekterer over de genstande, de møder på museerne, om sprogbruget og således også ser på genstandene i den permanente udstilling i et andet lys.

Slaveriet og undertrykkelsen er ikke fraværende i vores nye permanente udstilling om Vestsjælland og Vestindien.  Den viser også genstande, som maner til eftertanke. Der er en sabel brugt til at nedkæmpe slaveoprøret i 1848, fotografier af hårdtarbejdende markarbejdere og lænker brugt til fanger - alt sammen vidnesbyrd om et mørkt kapitel i historien, som også datidens vestsjællændere var involveret i.

Omtale af udstillingen >