Sorø Museum - 100 år og stadig aktiv

Den 25. juni 1916 blev Sorø Amts Museum indviet.

På Sorø Museum laver vi basisudstillinger, der har til formål især at fokusere på det, der er særligt ved Sorø som fx:

Rundt i udstillingerne er der forskellige aktivitetspladser henvendt til børn og til de voksne er der it-udstyr hvor man kan fordybe sig i de forskellige emner.

Bursers Apotekerhave er museets udendørs udstillingsrum. Haven bliver passet af frivillige.

Basisudstillingerne kombinerer vi med skiftende særudstillinger.

Museets gård er i sig selv et enestående kulturmiljø. Bygninger fra fire forskellige århundreder danner en firkant, der giver et gårdrum, hvor du kan se bagsiden af Christian IV's kro fra 1600 tallet, baghuset fra 1700 tallet, to sidehuse fra 1899 og 1901 og endelig en mellembygning fra 1976.

 

Piger og andre folk ingen adgang!

Den 13. januar 1624 gav kong Christian IV ordre til, at der med det allerførste skulle opsættes en kro med tilliggende slagteri ved Sorø Kloster.

Kongen ønskede ikke at fremmede gæster skulle komme ind på akademiet. Mestrene havde tilladelse til at komme på skolen for at udføre deres hverv, men piger og andre folk skulle blive udenfor, for at ungdommen ikke i fremtiden skulle blive forført.

Den første kromand måtte rejse sin vej på grund af gæld og vidtløftighed. Akademiets Hofmester, Just Høeg ansatte herefter en dygtig og skikkelig mand, som med i ansættelsen fik en mulighed for uden afgifter at købe franskvin og brændevin til stedet.

 

Åbningstider

Tirsdag til torsdag kl. 13 - 16

Lørdag kl. 11 - 14

Søndag kl. 13 - 16

mandag og fredag lukket

Museum Vestsjælland, Oldvejen 25 C, DK-4300 Holbæk · Tlf +45 59 43 23 53 · sekretariat@vestmuseum.dk · www.vestmuseum.dk