Fenrisulven fra Gudum

Fenrisulven er et plastisk dyrehoved med en menneskehånd på tværs i gabet. Dyret har en lang, slank hals, tæt mønstret med parallelle linjer. Dyret har små runde ører, og bag dem ses et trekantet felt, der har indlægninger med niello og slutter med en lille knop ('knold i nakken'). Øjnene er store og runde og har muligvis været indlagt med niello i bunden. Snuden er lang og slank med markeret midterryg og fremadvendte næsebor. Gabet er lukket, men med udvidede mundvige, hvor der sidder en menneskehånd på tværs. Hånden er afbrækket med en brudflade ved håndleddet. Ved håndryggen er der markeret tre fingre, mens der på den anden side af gabet er fire fingre. Ved overgangen mellem hals og hoved er der en dyb, uregelmæssig grube i struben. Nedadtil er dyrets hals kegleformet udvidet til en kort dølle med uregelmæssige brudflader. Hovedet er af sølv med en bleg forgyldning, der er slidt bort på alle opstående partier. Dette herlige dyrehoved, som er af høj håndværksmæssig kvalitet, forestiller formodentlig Fenrisulven med Tyrs hånd i gabet. Stykket er 3,12 cm højt og dateres til Vikingetid.

Beskrivelsen omfatter ikke en egentlig tolkning af dens funktion, men den korte dølle kan antyde at den har siddet på en stav eller knivskæfte.
Du kan se genstanden fra alle sider i 3D-modellen nedenfor. Tag fat med markøren og drej modellen ved at trække.

Publiceret 24. januar 2018

Kontakt arkæologerne på

Tlf. 25 52 83 83 eller

E-mail. plan(a)vestmuseum.dk